Turandot, NY MET, 2022

Turandot, NY MET, 2022

Posljednja Pučinijeva opera, i po mišljenju brojnih svjetskih muzikologa, posljednja klasična opera.

Originalni naslov: Turandot (Opera), NY MET, 2022
Početak prikazivanja filma: 07.05.2022
Dužina trajanja filma: 205 min
Država/Godina: USA/2022
Žanr: opera, direktan prenos
Glumci: Liudmyla Monastyrska, Ermonela Jaho, Yonghoon Lee, Ferruccio Furlanetto
Režiser: Marco Armiliato
Distributer: Cikanek management s.r.o.

Dostupne verzije

  • Satelitski prenos uživo HD

Sadržaj

Pučini se na komponovanje opere “Turandot” odlučio sa željom da ovim djelom kruniše opersko stvaralašvo i napravi veličanstveni spektakl. Kako nije bio zadovoljan napisanim libretom, uspio je da izmijeni samo dva od tri čina, zbog bolesti koja je počela da ga muči. Depresivan i svjestan ozbiljnosti svog zdravstvenog stanja, kao i činjenice da neće uspjeti da dovrši ovo djelo, u jednom pismu je napisao: “Ova opera me prožima, muči dan i noć. Pored nje, sva moja do sada napisana muzika izgleda mi blijeda i smiješna. Ipak, bojim se da neću uspjeti da je završim, a ako tako bude, svijet će biti uskraćen za najljepši ljubavni duet svih vremena”.

Premijera opere “Turandot” održana je u Milanskoj skali 1926. godine, a Toskanini, nakon scene smrti robinje Liju u trećem činu prekida izvedbu opere, i okreće se publici sa riječima “Ovdje se završava djelo maestra”. Nakon toga, opera je izvedena u cjelini, a postala je i dio stalne postavke mnogih operskih kuća i po mišljenju brojnih svjetskih muzikologa, posljednja je klasična opera.

Zvijezda opere, sopran Ljudmila Monastirska debituje u dugoočekivanoj ulozi u Metropolitenu kao Pučinijeva ledena princeza. Tenor Jongun Li je hrabri princ, odlučan u namjeri da osvoji Turnadotinu ljubav. Ermonelu Jaho pratimo u ulozi predane sluškinje Liu, a legendarnog basa Ferućija Furnaleta kao slijepog kralja Timura.

Vremenski raspored svih projekcija

Izvinite, trenutno nema projekcija za ono što ste odabrali.
Online kupovina, Rezervacija Online kupovina, Rezervacija nije moguća. Kupovina na licu mjesta Rezervacija nije moguća.

Vaša ocjena

Ovdje možete ostaviti vašu ocjenu.

Da biste koristili ovu funkciju, morate se prijaviti.Ukoliko još uvijek niste otvorili vaš korisnički nalog, možete se registrovati ovdje.