Rajmonda, BOLJŠOJ, 2019

Rajmonda, BOLJŠOJ, 2019

Jedan od najupečatljivijig Glazunovljevih baleta, nastao 1898. godine.

Originalni naslov: Raymonda (Ballett), Moskau Bolschoi, 2019
Početak prikazivanja filma: 27.10.2019
Dužina trajanja filma: 180 min
Država/Godina: RUS/2019
Žanr: balet, direktan prenos
Distributer: Cikanek management s.r.o.

Dostupne verzije

  • Satelitski prenos uživo HD

Sadržaj

Jedno od Glazunovljevih, široj publici manje poznatih djela jeste ovaj, po mišljenju kritičara, jedan od najupečatljivijih njegovih baleta, nastao 1898. godine.

Priča govori o mladoj ljepotici Rajmondi koja je obećana kralju. Ali dok je on u krstaškim ratovima, za nju čuje saracenski ratnik Abderahman koji svu svoju snagu i moć usmjerava na to da osvoji Rajmondu.

Radnja baleta počinje scenom rođendana koji proslavlja Rajmonda, vjerenica Žana de Briena. Žan svojoj vjerenici šalje poklone, među kojima je i njegov izvezeni portret. Za vrijeme proslave, Žanov poznanik Abderahman, koji je zaljubljen u Rajmondu, pokušava da je osvoji. U toku noći Rajmonda sanja da pleše sa Žanom koji u stvaran svijet izlazi iz goblena. Ali ujutru ona nailazi na Abderahmana koji je moli za ples i nastavlja sa udvaranjima. Po povratku kući Žan saznaje za Abderahmanovo udvaranje te ga izaziva na dvoboj i ubija. Ubrzo posle toga, u zamku Žana i Rajmonde, organizuje se svadbeno veselje, a svi prisutni slave ljubav dvoje mladenaca uz ples i igru.

Balet Rajmonda je, sa velikim uspijehom, premijerno izveden u teatru Marinski u Sankt Peterburgu 19. januara 1898. godine. Sve do danas, održao se na repertoaru i često se izvodi na scenama muzičkih kuća širom svijeta.

Vremenski raspored svih projekcija

Izvinite, trenutno nema projekcija za ono što ste odabrali.
Online kupovina, Rezervacija Online kupovina, Rezervacija nije moguća. Kupovina na licu mjesta Rezervacija nije moguća.

Vaša ocjena

Ovdje možete ostaviti vašu ocjenu.

Da biste koristili ovu funkciju, morate se prijaviti.Ukoliko još uvijek niste otvorili vaš korisnički nalog, možete se registrovati ovdje.