Profesor i ludak

Ocjena

Nema ocjene za ovaj film,
budite prvi koji će ga ocijeniti!

Profesor i ludak

Snimljen prema svjetskom bestseleru Sajmona Vinčestera, Profesor i Ludak je nevjerovatna istinita priča o ludilu, genijalnosti i opsjednutosti dvojice izvanrednih ljudi, koji su stvorili istoriju pišući Oksfordski rječnik engleskog jezika.

Originalni naslov: The Professor and the Madman
Početak prikazivanja filma: 25.04.2019
Dužina trajanja filma: 124 min
Država/Godina: GBR/2019
Žanr: biografski, drama, misterija
Glumci: Natalie Dormer, Mel Gibson, Steve Coogan
Režiser: Farhad Safinia
Distributer: Delius film

Dostupne verzije

  • Digital 2D

Sadržaj

Sastavljanje Oksfordskog rječnika započelo je 1857. godine i bio je jedan od najambicioznijih i najrevolucionarnijih projekata ikada. Profesor Džejms Marej (Mel Gibson) preuzeo je izazov stvaranja najopsežnijeg ikada sastavljenog rječnika, ali je znao da će njemu i njegovom timu biti potrebno više od jednog vijeka da sastave sve poznate definicije. Međutim, metodom „udruživanjem izvora“, tj. unosom definicija od ljudi iz cijelog svijeta, riječnik bi se mogao sastaviti za svega nekoliko decenija.
Kako su prikupljane definicije, nadzorni odbor, na čelu sa profesorom Marejem, otkriva da je jedan čovjek, dr. V.Č. Majnor (Šon Pen), poslao više od deset hiljada riječi. Kad je odbor odlučio da ga nagradi, na vidjelo izlazi šokantna istina: Dr Minor, veteran američkog građanskog rata, osuđeni je ubica i smješten je kao pacijent u mentalnoj ustanovi.

Vremenski raspored svih projekcija

Izvinite, trenutno nema projekcija za ono što ste odabrali.
Online kupovina, Rezervacija Online kupovina, Rezervacija nije moguća. Kupovina na licu mjesta Rezervacija nije moguća.

Vaše mišljenje

Ovdje možete ostaviti vaš komentar.

Da biste koristili ovu funkciju, morate se prijaviti.Ukoliko još uvijek niste otvorili vaš korisnički nalog, možete se registrovati ovdje.