Porgi i Bes, NY MET, 2020

Porgi i Bes, NY MET, 2020

Geršvinova opera Porgi i Bes vraća se na Metropoliten scenu prvi put nakon 1990. godine, u novoj produkciji reditelja Džejmsa Robinsona.

Originalni naslov: Porgy and Bess (Opera), NY MET, 2020
Početak prikazivanja filma: 01.02.2020
Dužina trajanja filma: 220 min
Država/Godina: USA/2020
Žanr: opera, direktan prenos
Glumci: Eric Owens, Angel Blue, Golda Schultz, Latonia Moore, Denyce Graves
Režiser: David Robertson
Distributer: Cikanek management s.r.o.

Dostupne verzije

  • Satelitski prenos uživo HD

Sadržaj

Geršvinova opera Porgi i Bes vraća se na Metropoliten scenu prvi put nakon 1990. godine, u novoj produkciji reditelja Džejmsa Robinsona.
Najpoznatija opera Džordža Geršvina Porgi i Bes prvi put je izvedena 1935. godine. U to doba ovo je bio vizionarski poduhvat budući da su skoro svi učesnici bili profesionali pjevači afričko-američkog porijekla. Sve do 1976. godine ovo djelo nije bilo prihvaćeno kao zvanična opera, ali danas se ona nalazi na standardnom repertoaru operskih kuća, gdje se redovno izvodi.

Radnja opere govori o životu Afro amerikanaca ranih dvadesetih godina 20. vijeka i smještena je u Čarlston u Južnoj Karolini. Porgi je prosjak koji pokušava da izbavi Bes iz kandži njenog posesivnog ljubavnika U ulozi prosjaka Porgija gledamo Erika Ovensa, a u ulozi njegove velike ljubavi Bes Endžel Blu. Dejvid Robertson diriguje izvanrednim sastavom koji uključuje Donovana Singleterija kao ribara Džejka, Goldu Šulc kao njegovu ženu Klaru, Latoniju Mur kao ožalošćenu udovicu Serenu, Frederika Balentajna kao dilera droge, Alfreda Vokera kao brutalnog trgovca Kruna i Denis Grejvs kao Mariju. Prožeta vanvremenskim melodijama voljenih klasika ,,Summertime,”,,It Ain’t Necessarily So,” ,,Bess, You Is My Woman Now,” ,, I Got Plenty o’ Nuttin,” i “My Man’s Gone Now,”, nova koprodukcija Engleske nacionalne opere i Holandske nacionalne opera trijumfofavala je na premijeri u Londonu ranije ove godine.

Vremenski raspored svih projekcija

Izvinite, trenutno nema projekcija za ono što ste odabrali.
Online kupovina, Rezervacija Online kupovina, Rezervacija nije moguća. Kupovina na licu mjesta Rezervacija nije moguća.

Vaša ocjena

Ovdje možete ostaviti vašu ocjenu.

Da biste koristili ovu funkciju, morate se prijaviti.Ukoliko još uvijek niste otvorili vaš korisnički nalog, možete se registrovati ovdje.