Krcko Oraščić, BOLJŠOJ, 2020

Krcko Oraščić, BOLJŠOJ, 2020

SNIMAK
Ansambl Boljšog teatra decenijama već na svom repertoaru ima uvijek zanimljivu dječiju bajku o Krcku Oraščiću koju je davno u balet pretočio veliki Čajkovski.

Originalni naslov: Der Nussknacker (Ballett), Moskau Bolschoi, 2019
Početak prikazivanja filma: 06.12.2020
Dužina trajanja filma: 150 min
Država/Godina: RUS/2019
Žanr: balet
Distributer: Cikanek management s.r.o.

Dostupne verzije

  • Digital 2D

Sadržaj

Zasnovano na Hofmanovoj priči o začaranom princu Krcku, slatkoj nesebičnoj djevojčici i njihovom velikom neprijatelju, zlom mišijem kralju, Krcko Oraščić je jedan od najvećih baletskih klasika na svijetu. Uz legendarnu muziku Petra Iljiča Čajkovskog i očaravajuće scene i kostime, ova prelijepa bajka istražuje univerzalne teme o ljubavi, moći i zlu.

Krcko Oraščić je balet u dva čina, za koji su koreografiju originalno uradili Marius Petipa i Lev Ivanov, a muziku je napisao Petar Ilič Čajkovski. Libreto baleta bazira se na priči „Krcko Oraščić i Kralj miševa“, koju je napisao E.T.A. Hofman. Ovaj balet premijerno je izveden 18. decembra 1892. godine u Marinski Teatru u Sankt Peterburgu, zajedno sa operom „Jolanta“, koju je takođe napisao Čajkovski.

Balet „Krcko Oraščić“ se nije pokazao preterano uspješnim u početku. Mnogo veću popularnost stekla je istoimena 20-tominutna svita, koju je Čajkovski napravio od muzike iz ovog baleta. Međutim, početkom 20. vijeka, ponovo se javlja interesovanje publike za ovaj balet, pa se on sada često izvodi i to naročito u vrijeme Božića, vjerovatno zato što se u to vrijeme dešava i radnja baleta.

Verzija koreografije, koju je Jurij Grigorovič stvorio za Boljšoj, puna je romantičnih i psiholoških razmišljanja o idealnoj ljubavi. Jedan od najljepših baletskih klasika će opčiniti cijelu porodicu tokom svečane sezone, dokazujući da niko nikad nije dovoljno mlad ili dovoljno star da bi propratio Krcka Oraščića.

Vremenski raspored svih projekcija

Izvinite, trenutno nema projekcija za ono što ste odabrali.
Online kupovina, Rezervacija Online kupovina, Rezervacija nije moguća. Kupovina na licu mjesta Rezervacija nije moguća.

Vaša ocjena

Ovdje možete ostaviti vašu ocjenu.

Da biste koristili ovu funkciju, morate se prijaviti.Ukoliko još uvijek niste otvorili vaš korisnički nalog, možete se registrovati ovdje.