Između dana i noći

Ocjena

Nema ocjene za ovaj film,
budite prvi koji će ga ocijeniti!

Između dana i noći

Film IZMEĐU DANA I NOĆI čine tri priče o ocu i sinu u tri različita vremenska razdoblja: kraj Drugog svjetskog rata, vrijeme pada Berlinskog zida i nakon raspada Jugoslavije.

Originalni naslov: Izmedju dana i noci
Početak prikazivanja filma: 19.04.2019
Dužina trajanja filma: 77 min
Država/Godina: MNE/2018
Žanr: drama, misterija
Glumci: Lazar Ristovski, Tihomir Stanic, Srdjan Grahovac
Režiser: Andro Martinovic
Distributer: Artikulacija doo

Dostupne verzije

  • Digital 2D

Sadržaj

Prva priča: Kraj je rata. Dok u daljini još odjekuju pucnji, u malo selo stiže grupa partizana, predvođena Kapetanom. Mještani pripremaju skromnu proslavu, ali pažnja Kapetana usmjerena je na jednog od njih, onog zbog kojeg je i žurio da što prije stigne u selo. Kada gotovo neprimijetno izdvoji Jakova i njegovog sina i odvede ih u obližnji do, dugom čekanju na osvetu je kraj. Suočeni sa Kapetanovim gnjevom, otac i sin naći će se pred nemogućim izborom.
Druga priča smještena je u 1989. godinu, u vrijeme pada Berlinskog zida i nagovještaja stvaranja jedne nove, ujedinjene Evrope.
Let Jugoslovenskog aerotransporta za Berlin, premda uredno najavljen, neprestano se odlaže. U isto vrijeme avioni drugih evropskih zemalja nesmetano odlaze ka svojim odredištima. Nestrpljenje među putnicima raste. Među njima je i Niko, kojem propadaju zakazani sastanci i koji polako gubi vezu sa spoljašnjim svijetom. Tamo negdje ostali su i njegova supruga i četvorogodišnji sin. Narednog jutra, dok se let JAT-a po ko zna koji put odlaže, Niko doživljava neobičan susret sa putnicima tek pristiglog aviona, među kojima je i mladić koji po svemu podsjeća na njegovog sina, ali dvadeset godina kasnije...
Treći dio filma odigrava se u postjugoslovenskom periodu. Otac traga za sinom koji je nestao i o čijoj sudbini se već dugo ništa ne zna. On je volšebno nestao iz svake evidencije, iz svih dokumenata; kao da nikada nije ni postojao. Svijet se u međuvremenu promijenio, ali traume koje su bile potisnute izranjaju na površinu: na jednom mjestu ekshumacije, za koje se mislilo da je sekundarna grobnica, Forenzičar razočarano konstatuje da su tu pokopani neki iz prethodnog rata. U bezizlaznoj situaciji, Otac se još jednom za pomoć obraća Mešetaru, koji je njegov vodič u lavirintu istrage.
Kada shvati da se potraga nikada neće završiti, Otac smišlja strašnu laž. Laž koja za njemu najbliže znači mogućnost da prihvate prošlost i kako-tako nastave sa svojim životima.

Vremenski raspored svih projekcija

Izvinite, trenutno nema projekcija za ono što ste odabrali.
Online kupovina, Rezervacija Online kupovina, Rezervacija nije moguća. Kupovina na licu mjesta Rezervacija nije moguća.

Vaše mišljenje

Ovdje možete ostaviti vaš komentar.

Da biste koristili ovu funkciju, morate se prijaviti.Ukoliko još uvijek niste otvorili vaš korisnički nalog, možete se registrovati ovdje.