Do posljednje kapi

Ocjena

Zvijezdice

Pregled ocjena,

Nema ocjene za ovaj film,
budite prvi koji će ga ocijeniti!

Do posljednje kapi

“Do zadnje kapi” otkriva dugogodišnji skriveni rat za vodu u Evropi koji je još uvijek u toku.
Ulaz besplatan!

Originalni naslov: Up to the last drop
Početak prikazivanja filma: 29.05.2019
Dužina trajanja filma: 58 min
Država/Godina: FRA, GRE/2019
Žanr: dokumentarac
Režiser: Yorgos Avgeropoulos

Dostupne verzije

  • Digital 2D

Sadržaj

Besplatna projekcija dokumentarnog filma „Do posljednje kapi“, grčkog režisera Jorgosa Avgeropulosa, biće održana u organizaciji Asocijacije za demokratski prosperitet – Zid u srijedu 29. maja i 5. juna sa početkom u 19:30h.

Dokumentarni film “Do posljednje kapi” sniman je više od pet godina i prati borbu ljudi širom Evrope protiv privatizacije vode i vodnih resursa. ADP-Zid, u sklopu kampanje za zagovaranje prava na vodu, oštro se protivi bilo kakvoj privatizaciji vodnih resursa i dokumentarni film „Do posljednje kapi“ do detalja objašnjava sve razloge zašto bi takva odluka bila pogubna po interese šire javnosti.

Gradovi, regioni i zemlje širom svijeta sve više odbijaju model privatizacije vode koji su usvojili godinama i preuređuju usluge da bi povratili kontrolu nad upravljanjem vodovodom i kanalizacijom. U mnogim slučajevima, ova promjena je rezultat lažnih obećanja privatnih operatera za koje se pokazalo da nisu voljni da potrebe zajednica postavljaju pred sopstveni profit.

Rekomunalizacija vode je rastući globalni trend koji preoblikuje svjetski sektor vode. U Evropi pogođenoj krizom, Pariz i Berlin nedavno su ponovo preuzeli kontrolu nad svojom vodom. Međutim, u isto vrijeme, Evropska komisija kroz Trojku traži da zemlje juga Evrope privatizuju svoje vodne usluge. Javni operateri uglavnom u Grčkoj i Portugalu stalno su napadnuti. Film prikazuje iskustva Berlina i Pariza, prati proteste u Irskoj zbog povećanja cijena voda i govori o žustroj debati koja se vodi u Portugalu, Italiji i Grčkoj o mogućoj privatizaciji vode.

Između korporativnih i javnih interesa, politika EU, zemlje štednje i zemlje koje su opterećene dugom, “Do zadnje kapi” otkriva dugogodišnji skriveni rat za vodu u Evropi koji je još uvijek u toku.

Ova aktivnost je dio projekta "Jačanje pristupa socijalnim pravima ugroženim grupama od procesa legalizacije i kontroverzne privatizacije" koji finansira Evropska unija.

Vremenski raspored svih projekcija

Izvinite, trenutno nema projekcija za ono što ste odabrali.
Online kupovina, Rezervacija Online kupovina, Rezervacija nije moguća. Kupovina na licu mjesta Rezervacija nije moguća.

Vaša ocjena

Ovdje možete ostaviti vašu ocjenu.

Da biste koristili ovu funkciju, morate se prijaviti.Ukoliko još uvijek niste otvorili vaš korisnički nalog, možete se registrovati ovdje.