Dama s kamelijama, BOLJŠOJ, 2020

Dama s kamelijama, BOLJŠOJ, 2020

SNIMAK

Originalni naslov: La dame aux camélias , Moscow Bolshoi, 2017/2018
Početak prikazivanja filma: 22.11.2020
Dužina trajanja filma: 185 min
Država/Godina: RUS/2018
Žanr: balet, balet
Glumci: Svetlana Zakharova, Edvin Revazov, Anna Tikhomirova, Semyon Chudin, Kristina Kretova, Mikhail Lobukhin, Anna Antropova, Andrei Merkuriev, Daria Khokhlova
Režiser: Frédéric Chopin / John Neumeier
Distributer: Cikanek management s.r.o.

Dostupne verzije

  • Digital 2D

Sadržaj

Istaknuti koreograf Džon Nojmajer je pripremao rusku premijeru svog najpoznatijeg baleta, koji je ukras vodećih pozorišta Evrope i SAD.

“Damu s kamelijama” je Džon Nojmajer stvorio 1978. godine za trupu Štutgartskog baleta, u kojem je ranije i sam igrao. Balet je stvoren prema istoimenom romanu Aleksandra Dime mlađeg. Ljubav bez granica, surova, mučna, kobna, ne samo prije, već i poslije smrti – takva je vizija koreografa. Polazeći od činjenice da u romanu Arman poklanja Margariti knjigu “Manon Lesko”, koreograf uvodi u priredbu lik kurtizane Manon, s kojom kao da se poistovećuje Margarita. Ona ne želi biti takva, ali Manon kao da je vuče za sobom i umire zajedno s njom.

Ovom sižeu, kao što je poznato, obraćao se Džuzepe Verdi, koji je stvorio genijalnu operu “Travijata”. Zato, činilo bi se, poznate melodije bi mogle da služe muzičkom pratnjom igre. Međutim, nije tako. Prema mišljenju koreografa, ovoj priredbi ne bi odgovarala muzika Verdija. Njegov balet prate djela Frederika Šopena.

Uspijeh priredbe je bio fenomenalni, tokom godina svog postojanja on je postao jedna od najtraženijih baletskih izvođenja u svijetu. Prema mišljenju Džona Nojmajera, “Dama s kamelijama” odgovara istorijskoj pozornici Boljšog teatra.

Priredba se daje u dekoracijama i kostimima, stilizovanim za 19. vijek, kao što je bilo prilikom premijere. Ipak se ruska verzija razlikuje od prethodnih. To je povezano s individualnim osobinama izvođača, - smatra Džon Nojmajer.

- Mislim da je to očigledno: ova priredba nije istorijsko djelo, nije muzejski eksponat, stvoren u određenom mjestu i određeno doba, njega stvaraju danas i ovdje umjetnici Boljšog teatra. Moj je zadatak da ih ubijedim da bi ovaj siže, ova priča iskupljenja i ljubavi mogla se razvijati i danas. I ja u to vjerujem.

Mladi Arman Dival se fatalno zaljubljuje u Margaritu Gotje, prekrasnu kurtizanu pariskog visokog društva. Uprkos njenoj nevjeri, Arman će učiniti sve da osvoji njeno srce i ubijedi je da napusti svoj slobodan način života. Boljšoj je udahnuo novi život ovom tragičnom remek-djelu i Šopenovoj izvanrednoj muzici.

„Dama s kamelijama“ predstavlja skup emotivnih i dramatičnih momenata koje na scenu može iznijeti samo baletska trupa Boljšoj teatra. Prema Financial Times-u, „Ovaj karakteristični balet je konačno pronašao trupu ravnopravnu izazovima koje postavlja igračima“.

Vremenski raspored svih projekcija

Izvinite, trenutno nema projekcija za ono što ste odabrali.
Online kupovina, Rezervacija Online kupovina, Rezervacija nije moguća. Kupovina na licu mjesta Rezervacija nije moguća.

Vaša ocjena

Ovdje možete ostaviti vašu ocjenu.

Da biste koristili ovu funkciju, morate se prijaviti.Ukoliko još uvijek niste otvorili vaš korisnički nalog, možete se registrovati ovdje.