Gusar, BOLJŠOJ, 2019

Gusar, BOLJŠOJ, 2019

SNIMAK
Inspirisan epskom poemom Lorda Bajrona, ovaj baletski dragulj pun je avantura i uzbuđenja, i svrstava se u najpoznatije baletske scene koje su odigrane.

Originalni naslov: Le Corsaire (Ballett), Moskau Bolschoi, 2019
Početak prikazivanja filma: 17.11.2019
Dužina trajanja filma: 210 min
Država/Godina: RUS/2019
Žanr: balet, direktan prenos
Distributer: Cikanek management s.r.o.

Dostupne verzije

  • Digital 2D

Sadržaj

Na spomen francuskog kompozitora Adolfa Adama zasigurno se prvo javlja asocijacija na njegov balet "Žizel", koji je kompozitoru već za života omogućio slavu, vinuvši se u jedne od najboljih "bijelih" baleta devetnaestog vijeka.

Posljednjih decenija Adamov "Gusar" doživljava renesansu, vraćajući stari sjaj ovom zaboravljenom biseru baletne literature. Balet "Gusar", pod naslovom "Le Corsaire", praizveden je u Parizu 1856. te je odmah prepoznat po originalnosti i dramatičnom intenzitetu što dokazuje i 46 izvedbi samo te godine.

Zahvaljujući carici Eugeniji, zagriženoj pokroviteljki pariške opere, nije se štedjelo na kostimografiji i scenografiji, što je od posebne važnosti za prikaz egzotičnog istoka u kojem je radnja smještena. Nažalost, bio je to posljednji Adamov balet, jer je iste godine kompozitor preminuo.

Inspiraciju za "Gusara", Adam je crpio iz istoimene herojske poeme Džordža Gordona Bajrona s kojom, doduše, balet ima malo sličnosti.

Gusari su u Adamovom baletu pozitivci, barem djelimično, koji zbog ljubavi kreću u spašavanje dvije djevojke prodane razvratnom Paši Seidu za njegov harem.

Pirat Konrad se zaljubljuje u prelijepu Medoru, robinju trgovca Lankedema, prilikom prvog susreta. Ali kada je trgovac proda turskom paši, gusar Konrad je otima i pravi zaplet, u kojem na kraju pobjeđuje ljubav.

Vremenski raspored svih projekcija

Izvinite, trenutno nema projekcija za ono što ste odabrali.
Online kupovina, Rezervacija Online kupovina, Rezervacija nije moguća. Kupovina na licu mjesta Rezervacija nije moguća.

Vaša ocjena

Ovdje možete ostaviti vašu ocjenu.

Da biste koristili ovu funkciju, morate se prijaviti.Ukoliko još uvijek niste otvorili vaš korisnički nalog, možete se registrovati ovdje.