Rajmonda, BOLJŠOJ, 2019


NEDELJA, 27. OKTOBAR U 16:00

Jedan od najupečatljivijig Glazunovljevih baleta, nastao 1898. godine.

9,00€ Pojedinačna cijena7,20€ 3 ili više prenosa

KRATKI SADRŽAJ

Jedno od Glazunovljevih, široj publici manje poznatih djela jeste ovaj, po mišljenju kritičara, jedan od najupečatljivijih njegovih baleta, nastao 1898. godine.

Priča govori o mladoj ljepotici Rajmondi koja je obećana kralju.
Ali dok je on u krstaškim ratovima, za nju čuje saracenski ratnik Abderahman koji svu svoju snagu i moć usmjerava na to da osvoji Rajmondu.

Radnja baleta počinje scenom rođendana koji proslavlja Rajmonda, vjerenica Žana de Briena. Žan svojoj vjerenici šalje poklone, među kojima je i njegov izvezeni portret. Za vrijeme proslave, Žanov poznanik Abderahman, koji je zaljubljen u Rajmondu, pokušava da je osvoji. U toku noći Rajmonda sanja da pleše sa Žanom koji u stvaran svijet izlazi iz goblena. Ali ujutru ona nailazi na Abderahmana koji je moli za ples i nastavlja sa udvaranjima. Po povratku kući Žan saznaje za Abderahmanovo udvaranje te ga izaziva na dvoboj i ubija. Ubrzo posle toga, u zamku Žana i Rajmonde, organizuje se svadbeno veselje, a svi prisutni slave ljubav dvoje mladenaca uz ples i igru.

Balet Rajmonda je, sa velikim uspijehom, premijerno izveden u teatru Marinski u Sankt Peterburgu 19. januara 1898. godine. Sve do danas, održao se na repertoaru i često se izvodi na scenama muzičkih kuća širom svijeta.

Pojedinačne karte su u prodaji po cijeni od 9,00€ po predstavi.
Za 3 ili više prenosa cijena iznosi 7,20€ po predstavi.

Rajmonda, BOLJŠOJ, 2019

Jedan od najupečatljivijig Glazunovljevih baleta, nastao 1898. godine.

Cineplexx Podgorica:
27.10.2019
Rajmonda, BOLJŠOJ, 2019