Gusar, BOLJŠOJ, 2019


NEDELJA, 17. NOVEMBAR U 16:00

Inspirisan epskom poemom Lorda Bajrona, ovaj baletski dragulj pun je avantura i uzbuđenja, i svrstava se u najpoznatije baletske scene koje su odigrane.

9,00€ Pojedinačna cijena7,20€ 3 ili više prenosa

KRATKI SADRŽAJ

Na spomen francuskog kompozitora Adolfa Adama zasigurno se prvo javlja asocijacija na njegov balet "Žizel", koji je kompozitoru već za života omogućio slavu, vinuvši se u jedne od najboljih "bijelih" baleta devetnaestog vijeka.

Posljednjih decenija Adamov "Gusar" doživljava renesansu, vraćajući stari sjaj ovom zaboravljenom biseru baletne literature. Balet "Gusar", pod naslovom "Le Corsaire", praizveden je u Parizu 1856. te je odmah prepoznat po originalnosti i dramatičnom intenzitetu što dokazuje i 46 izvedbi samo te godine.

Zahvaljujući carici Eugeniji, zagriženoj pokroviteljki pariške opere, nije se štedjelo na kostimografiji i scenografiji, što je od posebne važnosti za prikaz egzotičnog istoka u kojem je radnja smještena. Nažalost, bio je to posljednji Adamov balet, jer je iste godine kompozitor preminuo.

Inspiraciju za "Gusara", Adam je crpio iz istoimene herojske poeme Džordža Gordona Bajrona s kojom, doduše, balet ima malo sličnosti.

Gusari su u Adamovom baletu pozitivci, barem djelimično, koji zbog ljubavi kreću u spašavanje dvije djevojke prodane razvratnom Paši Seidu za njegov harem.
Pirat Konrad se zaljubljuje u prelijepu Medoru, robinju trgovca Lankedema, prilikom prvog susreta. Ali kada je trgovac proda turskom paši, gusar Konrad je otima i pravi zaplet, u kojem na kraju pobjeđuje ljubav.

Pojedinačne karte su u prodaji po cijeni od 9,00€ po predstavi.
Za 3 ili više prenosa cijena iznosi 7,20€ po predstavi.

Gusar, BOLJŠOJ, 2019

SNIMAK
Inspirisan epskom poemom Lorda Bajrona, ovaj baletski dragulj pun je avantura i uzbuđenja, i svrstava se u najpoznatije baletske scene koje su odigrane.

Cineplexx Podgorica:
17.11.2019
Gusar, BOLJŠOJ, 2019