Cineplexx bioskopi


Kako je sve počelo?


Constantin Film-Holding je osnovan 1951. godine u Austriji kao preduzeće za distribuciju filmova. U kasnim 1960-im time je stvorena druga baza za razvoj bioskopske industrije u Austriji. Do 1990-ih u ovom segmentu je otvoreno 25 tradicionalnih bioskopa i bioskopskih centara.

Promjene u Constantin porodici


Zaokret je uslijedio 1993. godine. Osnovan je Cineplexx, dio kompanije Constantin Film-Holding. U to vrijeme je u Austriji zatvoren veliki broj tradicionalnih bioskopa, zbog ulaska multipleksa na tržište filmske industrije. Constantin Film je reagovao na ove promjene, pa je u Austriji osnovana grupa od 20 bioskopa, sa 157 filmskih platna. Osim njih, dio grupacije su i tradicionalni bioskopi sa ukupno 16 bioskopskih sala.

Širenje u regionu


Cineplexx International je osnovan 2009. godine, kada je počelo širenje Cineplexxa izvan granica Austrije. Prvi takav bioskop je otvoren u Bolzanu u Južnom Tirolu/Italija.

Tokom 2011. i 2012. godine otvoren je veliki broj bioskopa u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Makedoniji. Na velikom otvaranju u Podgorici, 10. novembra 2011. godine, prikazan je film crnogorskog reditelja Branka Baletića ,,Lokalni vampir”. Od 10. novembra, publici omogućavamo potpuno novi bioskopski doživljaj I filmsko uživanje, čime smo značajno obogatili kulturnu i zabavnu ponudu glavnog grada i cijele Crne Gore.

Takođe, Cineplexx je u Zagrebu preuzeo bioskop u središtu grada, te je time udaren temelj za širenje u Hrvatskoj. Poslednje veliko širenje je bilo u maju 2013. kada je u Sloveniji otvoreno šest multipleks bioskopa. U sklopu razvoja Cineplexx bioskopske mreže, u decembru 2013. godine otvoren je multipleks bioskop i u glavnom gradu Albanije, Tirani. Trenutno, van Austrije, Cineplexx poseduje 114 bioskopskih platna.
Cineplexx bioskopi sa najsavremenijom digitalnom opremom omogućavaju izuzetno visok kvalitet slike i zvuka, kao i 3D tehnologije u salama u Beogradu i Kragujevcu.

Cineplexx je austrijska bioskopska grupacija sa preko četiri decenije iskustva u ovoj oblasti. Danas Cineplexx mrežu čini 50 multipleks i 6 tradicionalnih bioskopa u Austriji, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Grčkoj, Italiji, Kosovu i Rumuniji, sa 296 bioskopskih dvorana. Sa oko 1.300 zaposlenih, Cineplexx bioskope godišnje posjeti više od 12 miliona gledalaca.