DANI ČEŠKOG I SLOVAČKOG FILMA


18.11 - 20.11.

Najbolja djela savremene češke i slovačke kinematografije.

Ulaz slobodan!

Ovaj događaj je prošao.

detalji

Za sve ljubitelje filmskog platna i savremenih filmskih ostvarenja i ove godine će biti emitovana revija pod nazivom "Dani češkog i slovačkog filma", koju u saradnji sa bioskopom Cineplexx Delta City organizuje Ambasada Republike Češke i Ambasada Republike Slovačke. Najbolja djela savremene kinematografije, najboljih čeških i slovačkih režisera, biće dostupna crnogorskoj publici u danima od 18. do 20. novembra 2021. godine.

Tokom tri dana festivala biće prikazani sljedeći filmovi:

• Toman – četvrtak, 18.11. u 20h
• Jan Palach – petak, 19.11. u 20h
• Dubček – subota, 20.11. u 20h


U okviru festivala biće prikazan i jedan dječji film pod nazivom Pat i Mat, u subotu 20.11. sa početkom u 11h.

Dana 17. novembra 2021. obilježava se 32 godine od početka Plišane revolucije u Čehoslovačkoj 1989. godine. Za naše države ovo je bio početak nove ere, kraj vlade jedne partije i povratak demokratskim principima i vrijednostima, na kojima je „Masarikova“ Čehoslovačka 1918. nastala.

Period komunističke diktature u periodu od 1948. do 1989, iznjedrio je niz značajnih ličnosti i dešavanja, od kojih su mnoga ispričana putem filmskog platna. Uloga Zdeneka Tomana i njena priča je uvod u najtamniji period komunističke vlade, pokazuje zadivljujući slučaj moći i odgovornosti pojedinca. A istom pitanju, odgovornosti pojedinca za istorijska dešavanja, posvećena su, doduše iz nešto drugačije perspektive, i preostala dva filma: Jan Palach, plamteća baklja savjesti jedne zemlje nakon poražavajućeg gušenja pokušaja demokratizacije 1968. I film o Aleksandru Dubčeku, reformatoru unutar sistema i jednom od vođa „Praškog proljeća 1968“, čije se nade o „socijalizmu sa ljudskim licem“ nisu ispunile.

Za sve projekcije ulaz je slobodan i ulaznice se mogu preuzeti na blagajni bioskopa.

Toman

Filmska drama režisera i producenta Ondreja Trojana o usponu i padu jednog doba, koje i dan danas ima uticaja na naše živote.

Cineplexx Podgorica:

Ovaj događaj je prošao.

Toman

Jan Palach

Film prikazuje poslednjih nekoliko mjeseci života Jana Palaha. I to na osnovu dostupnih činjenica i izvora a istovremeno pokušava da shvati šta se tome mladiću motalo po glavi.

Cineplexx Podgorica:

Ovaj događaj je prošao.

Jan Palach

Pat i Mat

Cineplexx Podgorica:

Ovaj događaj je prošao.

Pat i Mat

Dubček

Za jednog od protagonista „Praškog proleća 68”, poslednje putovanje između Bratislave i Praga je rekapitulacija njegovih nada i podsjećanje na očajničku borbu sa predstavnicima sovjetske komunističke vlasti.

Cineplexx Podgorica:

Ovaj događaj je prošao.

Dubček