Turandot, NY MET, 2019


SUBOTA, 12. OKTOBAR U 18:55

Posljednja Pučinijeva opera, i po mišljenju brojnih svjetskih muzikologa, posljednja klasična opera.

9,00€ Pojedinačna cijena7,20€ 3 ili više prenosa

Ovaj događaj je prošao.

KRATKI SADRŽAJ

Pučini se na komponovanje opere “Turandot” odlučio sa željom da ovim djelom kruniše opersko stvaralašvo i napravi veličanstveni spektakl. Kako nije bio zadovoljan napisanim libretom, uspio je da izmijeni samo dva od tri čina, zbog bolesti koja je počela da ga muči. Depresivan i svjestan ozbiljnosti svog zdravstvenog stanja, kao i činjenice da neće uspjeti da dovrši ovo djelo, u jednom pismu je napisao: “Ova opera me prožima, muči dan i noć. Pored nje, sva moja do sada napisana muzika izgleda mi blijeda i smiješna. Ipak, bojim se da neću uspjeti da je završim, a ako tako bude, svijet će biti uskraćen za najljepši ljubavni duet svih vremena”.

Premijera opere “Turandot” održana je u Milanskoj skali 1926. godine, a Toskanini, nakon scene smrti robinje Liju u trećem činu prekida izvedbu opere, i okreće se publici sa riječima “Ovdje se završava djelo maestra”. Nakon toga, opera je izvedena u cjelini, a postala je i dio stalne postavke mnogih operskih kuća i po mišljenju brojnih svjetskih muzikologa, posljednja je klasična opera.

Postavku u Metropolitenu predvodi Kristin Gerk, koja pjeva zahtjevnu naslovnu ulogu Pučinijeve kineske, ledene princeze Turandot, koja će se udati za onoga ko odgovori na njene tri zagonetke ili će u suprotnom biti obezglavljen. Jusif Ejvazov se našao u ulozi Kalafa, prosca koji rizikuje život radi princezine ruke i pjeva slavnu ariju Nessun dorma. Eleonora Burato je Liu, mlada Timurova sluškinja anđeoskog izgleda, do kje Džejms Moris Kalafov davno izgubljeni otac Timur. Metov muzički direktor Janik Nezet Segin diriguje vizuelno spektakularnom produkcijom iz 1987. godine, iza koje stoji Franko Zefireli.

Pojedinačne karte su u prodaji po cijeni od 9,00€ po predstavi.
Za 3 ili više prenosa cijena iznosi 7,20€ po predstavi.

Cineplexx Podgorica:

Ovaj događaj je prošao.