Manon, NY MET, 2019


SUBOTA, 26. OKTOBAR U 18:55

Manonin put, od nevine djevojke sa sela, preko proslavljene kurtizane do siromašne zatvorenice, jedna je od najtragičnijih literarnih i muzičkih priča.

9,00€ Pojedinačna cijena7,20€ 3 ili više prenosa

Ovaj događaj je prošao.

KRATKI SADRŽAJ

U sjajnoj režiji Lorenta Pelija u naslovnoj ulozi djevojke koja čezne za boljim životom nastupa proslavljeni sopran Liset Oropeza, a u ulozi zaluđenog viteza De Grije američki tenor Majkl Fabijano. Operom diriguje Mauricio Benini.

Produkcija koju gleda publika u sali Metropolitena smještena je u razdoblje "bel epok", u vrijeme kada je Masne i pisao svoju operu.

Privlačnost Masneove opere potiče upravo od raskošnog i živopisnog dočaravanja lika protagonistkinje, koja simboliše ženstvenost, zavodljivost i spremnost na ljubav, ali i lakomislenost i površnu sklonost ka bogatstvu i užicima. Poznata je misao Gijoma de Mopasana da je Manon "iskrena u lažima i istinita u razvratu".

Posle Verdijeve Travijate i Bizeove Karmen, Manon je još jedan ženski operski lik koji je stvorio stereotip fatalne zavodnice u romantičarskoj operi. Njen životni put je takođe pun stereotipa: ona mora da ispuni svoju blistavu i tragičnu sudbinu, da ostvari i pogazi pravu ljubav, da je zamijeni za bogatstvo i slavu života u polusvijetu, te da i svojim partnerima, a na kraju i samoj sebi donese propast.

Opera "Manon" je premijerno izvedena 19. januara 1884. godine u pariskoj "Operi Komik", a nastala je na libreto koji su Anri Mejak i Filip Žij napisali prema poznatom romanu Opata Prevoa iz 18. vijeka - Priča o vitezu De Grijeu i Manon Lesko.

Za stvaranje operskih djela na temu tragične sudbine glavne junakinje, Manon Lesko je, osim Masneu, poslužila kao inspiracija Danijelu Oberu i Đakomu Pučiniju. Masneova verzija ovog sižea je postigla veliku popularnost širom svijeta i bila je stožerni komad repertoara Opere Komik u periodu između dva svjetska rata.

Pojedinačne karte su u prodaji po cijeni od 9,00€ po predstavi.
Za 3 ili više prenosa cijena iznosi 7,20€ po predstavi.

Manon, NY MET, 2019

Manonin put, od nevine djevojke sa sela, preko proslavljene kurtizane do siromašne zatvorenice, jedna je od najtragičnijih literarnih i muzičkih priča.

Cineplexx Podgorica:

Ovaj događaj je prošao.

Manon, NY MET, 2019