Dama s kamelijama, BOLJŠOJ, 2020


22.NOVEMBAR 2020. U 17h

„Dama s kamelijama“ predstavlja skup emotivnih i dramatičnih momenata koje na scenu može iznijeti samo baletska trupa Boljšoj teatra.

7,00€ Pojedinačna cijena
5,00€ Cijena ulaznice za 3 ili 4 projekcije

Ovaj događaj je prošao.

KRATKI SADRŽAJ

Istaknuti koreograf Džon Nojmajer je pripremao rusku premijeru svog najpoznatijeg baleta, koji je ukras vodećih pozorišta Evrope i SAD.

“Damu s kamelijama” je Džon Nojmajer stvorio 1978. godine za trupu Štutgartskog baleta, u kojem je ranije i sam igrao. Balet je stvoren prema istoimenom romanu Aleksandra Dime mlađeg. Ljubav bez granica, surova, mučna, kobna, ne samo prije, već i poslije smrti – takva je vizija koreografa. Polazeći od činjenice da u romanu Arman poklanja Margariti knjigu “Manon Lesko”, koreograf uvodi u priredbu lik kurtizane Manon, s kojom kao da se poistovećuje Margarita. Ona ne želi biti takva, ali Manon kao da je vuče za sobom i umire zajedno s njom.

Ovom sižeu, kao što je poznato, obraćao se Džuzepe Verdi, koji je stvorio genijalnu operu “Travijata”. Zato, činilo bi se, poznate melodije bi mogle da služe muzičkom pratnjom igre. Međutim, nije tako. Prema mišljenju koreografa, ovoj priredbi ne bi odgovarala muzika Verdija. Njegov balet prate djela Frederika Šopena.

Uspijeh priredbe je bio fenomenalni, tokom godina svog postojanja on je postao jedna od najtraženijih baletskih izvođenja u svijetu. Prema mišljenju Džona Nojmajera, “Dama s kamelijama” odgovara istorijskoj pozornici Boljšog teatra.

Priredba se daje u dekoracijama i kostimima, stilizovanim za 19. vijek, kao što je bilo prilikom premijere. Ipak se ruska verzija razlikuje od prethodnih. To je povezano s individualnim osobinama izvođača, - smatra Džon Nojmajer.

- Mislim da je to očigledno: ova priredba nije istorijsko djelo, nije muzejski eksponat, stvoren u određenom mjestu i određeno doba, njega stvaraju danas i ovdje umjetnici Boljšog teatra. Moj je zadatak da ih ubijedim da bi ovaj siže, ova priča iskupljenja i ljubavi mogla se razvijati i danas. I ja u to vjerujem.

Mladi Arman Dival se fatalno zaljubljuje u Margaritu Gotje, prekrasnu kurtizanu pariskog visokog društva. Uprkos njenoj nevjeri, Arman će učiniti sve da osvoji njeno srce i ubijedi je da napusti svoj slobodan način života. Boljšoj je udahnuo novi život ovom tragičnom remek-djelu i Šopenovoj izvanrednoj muzici.

„Dama s kamelijama“ predstavlja skup emotivnih i dramatičnih momenata koje na scenu može iznijeti samo baletska trupa Boljšoj teatra. Prema Financial Times-u, „Ovaj karakteristični balet je konačno pronašao trupu ravnopravnu izazovima koje postavlja igračima“.

Pojedinačne karte su u prodaji po cijeni od 7,00€ po predstavi.
Za 3 ili 4 projekcije cijena iznosi 5,00€ po predstavi.

Dama s kamelijama, BOLJŠOJ, 2020

SNIMAK

Cineplexx Podgorica:

Ovaj događaj je prošao.

Dama s kamelijama, BOLJŠOJ, 2020